Share
Voorvertoning
Opening Lelystad en toolkit Slimme Laadpleinen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Ook Lelystad laadt slim

Op vrijdag 9 oktober opende in Lelystad officieel een nieuw slim laadplein. Vanwege de corona-maatregelen was de fysieke opening sober van aard, maar er werd wel een live programma opgenomen. Onder leiding van Vincent Everts gingen Marian Mulder (Mac3Park), Roland Ferwerda (NKL), Marina van Helvoort (Vereniging Elektrisch Rijden), Karina Tiekstra (MyWheels) en Arthur Bennink (Mijndomein Energie) met elkaar in gesprek over de jongste ontwikkelingen rondom het thema slimme laadpleinen.
Op het slimme laadplein in Lelystad zijn in totaal 14 parkeerplekken beschikbaar.
Het laadplein in Lelystad is onderdeel van de Proeftuin Slimme Laadpleinen. Op deze locatie worden onder meer de technieken Smart Charging en Vehicle to Grid nader onder de loep genomen. Op het plein zijn in totaal 14 plekken ingericht voor het laden van elektrische voertuigen. Het betreft het vijfde opgeleverde project binnen de Proeftuin Slimme Laadpleinen. In Culemborg vond in juni de primeur plaats. In totaal realiseren we 46 laadpleinen in 19 gemeenten.

Meer over de ontwikkelingen in Lelystad lees je in het interview met Jaap Willems van CPO Mijndomein Energie: Lelystad test Smart Charging en V2G.

 
Toolkit Proeftuin Slimme Laadpleinen

Organiseer je een opening, verstuur je een persbericht of besteed je op een andere manier aandacht aan de Proeftuin Slimme Laadpleinen?
Maak dan gebruik van onze handige toolkit communicatie. Hierin is onder meer een factsheet opgenomen, waarin de Proeftuin wordt uitgelegd. Wel zo handig om dit steeds op dezelfde manier te over de Proeftuin te communiceren. Daarnaast vind je de logo's van alle aangesloten partners in de toolkit.
 
 
'Wanneer werkt slim laden voor gebruikers?'

"De aanleg van een netaansluiting is voor een laadplein hetzelfde als voor enkele laadpalen. Voordeel is dat je in één keer meerdere laadpunten hebt. Dat scheelt dus werk en maatschappelijke kosten. En je kunt er nieuwe concepten op toepassen om het laden te optimaliseren en duurzame energie te benutten. Een volgende stap is bijvoorbeeld Vehicle to Grid. De batterijen van de auto worden dan gebruikt om stroom terug te leveren aan het net. Maar dat kan ook aan een gebouw of een andere auto zijn."
"Als auto’s op die manier stroom gaan terugleveren, kun je lokaal de balans op het net regelen. Hoe dit per regio kan en welke laadstrategieën daarbij horen, willen we verder onderzoeken met de Proeftuin Slimme Laadpleinen. We testen ook hoe mensen gebruikmaken van slim laden. Wanneer werkt het voor hen? Waar liggen hun behoeftes? Het is een nieuwe ontwikkeling waarin Nederland als geheel een proeftuin is.”

Rutger de Croon, manager Marktontwikkeling bij kennis- en innovatiecentrum ElaadNL


Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit een artikel over de Proeftuin Slimme Laadpleinen in de nieuwsbrief van De Nationale Agenda Laadinfrastructuur. In hetzelfde artikel komt ook NKL-directeur Roland Ferwerda aan het woord.


Via deze link kun je de complete nieuwsbrief – en dus het volledige artikel – lezen.


 
 
Leen onze roll-up banner

NKL heeft ook een roll-banner laten maken voor de Proeftuin Slimme Laadpleinen. Deze kun je neerzetten tijdens de opening van een laadplein of een andersoortige bijeenkomst. Kan iedereen in één oogopslag zien waar de Proeftuin over gaat.

De roll-up banner kun je reserveren via
jwissink@nklnederland.nl

 
Stand van zaken realisatie slimme laadpleinen

Binnen de proeftuin realiseren we 46 laadpleinen in 19 gemeenten.
Hoe staan de zaken er momenteel voor?

Gerealiseerd:
  1. Culemborg - Jan Wolkershof
  2. Utrecht - Aquamarijnlaan
  3. Utrecht - De Wadden
  4. Utrecht - Lepelenburg
  5. Lelystad - Albert Einsteinweg

Eerstvolgende opening:  Gouda, 28 oktober

 
Proeftuin Slimme Laadpleinen

De ambitie van de Nederlandse regering is dat in 2030 alle nieuw verkochte auto’s emissieloos zijn. Dit gaat gepaard met een behoefte aan 1,7 miljoen oplaadpunten. De Proeftuin Slimme Laadpleinen voorziet in kennisdeling en innovatie. We doen ervaring op door in 19 gemeenten 46 laadpleinen te realiseren. De opgedane kennis delen we in openbaarheid met elkaar via diverse platforms, zodat alle gemeenten in Nederland ervan kunnen profiteren. Daarnaast is de proeftuin een plek voor innovatie: we testen nieuwe technieken als Smart Charging en Vehicle to Grid. Zo jagen we samen de transitie naar elektrisch vervoer aan.
De Proeftuin Slimme Laadpleinen is onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), gesubsidieerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), ondersteund door het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL Nederland), het kennis- en innovatiecentrum van de netbeheerders ElaadNL en projectbureau OverMorgen.
 
 
Adres

NKL Nederland
Vondellaan 162
3521 GH Utrecht

 
 
NKL Nederland, Vondellaan 162, 3521 GH Utrecht, The Netherlands

Email Marketing door ActiveCampaign